Munka ismeretek

Bérkalkulátor 2022

Bruttó - nettó bér, munkabér kalkulátor

Adja meg bruttó bérét és számolja ki a bérkalkulátor 2022 segítségével, hogy mennyi lesz a nettó bére. A bruttó - nettó bérkalkulátor segítségével megtudhatja, hogy milyen adókedvezményeket érvényesíthet, mekkora összegű levonások és milyen munkáltatói költségek kapcsolódnak a bruttó béréhez. A bérkalkulátor azt is megmutatja, hogy milyen jogcímen milyen levonások és milyen kedvezmények vonatkoznak a bruttó bérére. Az adatok tájékoztató jellegűek!

 • Nettó havi munkabér:
 • Bruttó havi munkabér:
 • Munkaadó bérköltsége (szuperbruttó):
 • Havi állami levonás:
 • Havi bruttó levonás:
 • Szociális hozzájárulási adó (SZOCHO):
  Munkáltatói járulék
 • Személyi jövedelemadó (SZJA):
 • Adókedvezménnyel csökkentett SZJA:
 • Társadalombiztosítási járulék (TBJ):
 • Adókedvezménnyel csökkentett TBJ:
 • Családi adókedvezmény:
 • 25 év alatti fiatalok adókedvezménye:
 • Friss házasok adókedvezménye:
 • (Az adatok tájékoztató jellegűek!)
Tudnivalók

A bérkalkulátor 2022 oldalon a bruttó bér megadása után kiszámolhatja mennyi lesz a nettó bére, valamint kiszámolhatja mennyi adókedvezményre vagy egyéb kedvezményre jogosult. Az alább található rövid információkat elolvasva kiválaszthatja a bruttó - nettó bérkalkulátorban az Önt megillető kedvezményeket, mentességeket.

Bruttó bér, nettó bér

A munkaszerződésekben a bruttó bért kell feltüntetni, a bruttó bér után a munkavállalónak adóznia kell. Amit a munkavállaló a bankszámlán megkap, az a nettó bér, ebből már nem kell adózni, mivel az adót és a járulékot a munkaadó vonja le és fizeti be.

A bruttó bérből 2022-ben összesen 33,5 százalék adó és járulék kerül levonásra. Először egy 15%-os személyi jövedelemadó (SZJA), majd egy 18,5%-os társadalombiztosítási járulék (TBJ).

Ezeken felül a munkaadó további 13% szociális hozzájárulási adót (SZOCHO) is fizet, a munkavállaló után, mely a bruttó bérre tevődik rá. Ezt nevezzük szuperbruttónak.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, SZJA mentessége

A négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól, mely a kereső tevékenységből származó jövedelmük után jár. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye annak a hónapnak az első napjától él, amelyben az anya negyedik gyermeke megszületik vagy megtörténik az örökbefogadás. Sajnos ha az anya elveszti negyedik gyermekét, akkor megszűnik a jogosultsága is a kedvezményre a következő hónaptól kezdve.

A személyi jövedelemadó mentesség nem zárja ki a családi adókedvezmény igénybevételét, melyet az anya vagy a saját munkavállalói társadalombiztosítási járulékából (TBJ) érvényesíthet - mivel a személyi jövedelemadója (SZJA) nulla, nincs -, vagy az apával közösen érvényesítheti azt a gyermekek után.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény alapvetően a tanköteles - vagyis 16 éves - korig jár, ahogyan a családi pótlék is. Ugyanakkor a családi adókedvezmény húsz éves korig is járhat, ha a gyermek addig tanulói jogviszonyban marad. Ekkor abban a tanévben jár utoljára a családi adókedvezmény, amikor a gyermek betölti a huszadik életévét. Ilyen lehet, amikor a gyermek továbbtanul. Például szakképzést végez, egyetemre vagy főiskolára megy.

2022 előtt csak házastársak esetén igényelhette mindkét szülő a családi adókedvezményt. A 2022-es évben ez változott és a családi adókedvezményt immáron már az élettársi kapcsolatban élő párok esetén is kérheti mindkét szülő.

A bérkalkulátorban kiválaszthatja hány gyermek után fogja Ön igénybe venni a családi adókedvezményt, ha a többi gyermek után házastársa, élettársa igényli az adókedvezményt.

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezmény igénybevételének legfontosabb feltétele, hogy az első házassága legyen Önnek vagy partnerének. Tehát legalább az egyik házastársnak ez legyen az első házassága.

Az igénybevétel további feltétele, hogy a házasságkötést követő első hónaptól számolva még nem telt el 24 hónap (2 év), ugyanis a jogosultság a házasságkötést követő első hónaptól él és maximum a 24. hónappal bezárólag vehető igénybe.
Például, ha 2022 január 5-én köttetett a házasság, akkor 2022 februárjában lehet először igénybe venni az első házasok kedvezményét és 2024 január lesz az utolsó hónap, amikor még igénybe lehet azt venni.

Az első házasok kedvezményét igényelhetik a házastársak megosztva, de igényelheti a teljes kedvezményt csak az egyik fél is, ez a saját döntésükön múlik.

Amennyiben jelenleg igénybe veszi a 25 év alattiak SZJA kedvezményét, úgy a friss házasok kedvezményét a 25. életéve betöltése után tudja igényelni. Tehát ebben a kivételes esetben a jogosultság nem házasságkötést követő első hónaptól él, hanem az azt követő hónaptól, amelyben betöltötte 25. életévét.

Ha ki is választotta a kalkulátorban mindkét lehetőséget a bérkalkulátor csak a 25 év alattiak SZJA kedvezményét fogja figyelembe venni.

25 év alattiak SZJA kedvezménye

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be. A kedvezmény abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben a fiatal betölti a 25. életévét.

A szabályozás nem jelent korlátlan alanyi adómentességet, hanem csak azt jelenti, hogy a 25. életévét be nem töltött magánszemély egyes, a törvényben megnevezett, az összevont adóalapba tartozó, munkavégzéssel szerzett jövedelmeit meghatározott értékhatárig adóalap-csökkentő kedvezményként veheti figyelembe.

Az szja-mentesség 2022-ben havi bruttó 433 700 forint összegű összevont adóalapba tartozó jövedelemig vehető igénybe, ami nettó 65 055 forint adómegtakarítást jelent. Így éves szinten maximum bruttó 5 204 400 forint jövedelem alapján nettó 780 660 forinttal kevesebb adót kell megfizetnie a 25 év alatti fiatalnak.

Abban az esetben, ha Önt megilleti a négy vagy többgyermekes édesanyák SZJA mentessége, úgy a 25 év alattiak kedvezményét már nem tudja igénybe venni. Ha be is jelölte a kalkulátorban mindkét lehetőséget a bérkalkulátor csak a négy vagy többgyermekes édesanyák SZJA mentességét fogja figyelembe venni.