Munka ismeretek

Bérkalkulátor 2023

Bruttó nettó bér, munkabér kalkulátor

Adja meg bruttó bérét és számolja ki a bérkalkulátor 2023 segítségével, hogy mennyi lesz a nettó bére. A bruttó - nettó bérkalkulátor segítségével megtudhatja, hogy milyen adókedvezményeket érvényesíthet, mekkora összegű levonások és milyen munkáltatói költségek kapcsolódnak a bruttó béréhez. A bérkalkulátor azt is megmutatja, hogy milyen jogcímen milyen levonások és milyen kedvezmények vonatkoznak a bruttó bérére. Az adatok tájékoztató jellegűek!

 • Nettó havi munkabér:
 • Bruttó havi munkabér:
 • Munkaadó bérköltsége (szuperbruttó):
 • Havi állami levonás:
 • Havi bruttó levonás:
 • Szociális hozzájárulási adó (SZOCHO):
  Munkáltatói járulék
 • Személyi jövedelemadó (SZJA):
 • Adókedvezménnyel csökkentett SZJA:
 • Társadalombiztosítási járulék (TBJ):
 • Adókedvezménnyel csökkentett TBJ:
 • Családi adókedvezmény:
 • 25 év alatti fiatalok adókedvezménye:
 • 30 év alatti anyák adókedveménye:
 • Friss házasok adókedvezménye:
 • (Az adatok tájékoztató jellegűek!)
Tudnivalók

A bérkalkulátor 2023 oldalon a bruttó bér megadása után kiszámolhatja mennyi lesz a nettó bére, valamint kiszámolhatja mennyi adókedvezményre vagy egyéb kedvezményre jogosult.

Az alább található rövid információkat elolvasva kiválaszthatja a bruttó nettó kalkulátor mezőiben az Önt megillető kedvezményeket, mentességeket. A bruttó nettó kalkulátor pedig kiszámolja a megadott bruttó bérből a kifizetésre kerülő nettó bért.

A bérkalkulátor 2023 vagy bruttó nettó kalkulátor (ki hogyan nevezi) azért készült, hogy egyszerűbbé tegye az álláskereséskor kapott bruttó bérből a valóban kézhez kapott, nettó bér kiszámolását és megmutassa, hogy a bruttó bérből milyen jellegű és összegű levonások történnek, valamint az is látható a bruttó nettó kalkulátor által, hogy a munkáltatónak mennyi a teljes bérköltsége, amit a szuperbruttó sorból lehet kiolvasni. Ugyanis a munkáltatónak a bruttó béren felül még szociális hozzájárulási adót - SZOCHO - is kell fizetnie. A szuperbruttó pedig a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó összege.

Bruttó bér, nettó bér

A munkaszerződésekben a bruttó bért kell feltüntetni, a bruttó bér után a munkavállalónak adóznia kell. Amit a munkavállaló a bankszámlán megkap, az a nettó bér, ebből már nem kell adózni, mivel az adót és a járulékot a munkaadó vonja le és fizeti be. Ebben segít a bruttó nettó kalkulátor, melynek segítségével könnyen kiszámolhatja mennyi lesz a nettó fizetése.

A bruttó bérből 2023-ben összesen 33,5 százalék adó és járulék kerül levonásra. Először egy 15%-os személyi jövedelemadó (SZJA), majd egy 18,5%-os társadalombiztosítási járulék (TBJ).

Ezeken felül a munkaadó további 13% szociális hozzájárulási adót (SZOCHO) is fizet, a munkavállaló után, mely a bruttó bérre tevődik rá. Ezt nevezzük szuperbruttónak.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, SZJA mentessége

A négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól, mely a kereső tevékenységből származó jövedelmük után jár. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye annak a hónapnak az első napjától él, amelyben az anya negyedik gyermeke megszületik vagy megtörténik az örökbefogadás. Sajnos ha az anya elveszti negyedik gyermekét, akkor megszűnik a jogosultsága is a kedvezményre a következő hónaptól kezdve.

A személyi jövedelemadó mentesség nem zárja ki a családi adókedvezmény igénybevételét, melyet az anya vagy a saját munkavállalói társadalombiztosítási járulékából (TBJ) érvényesíthet - mivel a személyi jövedelemadója (SZJA) nulla, nincs -, vagy az apával közösen érvényesítheti azt a gyermekek után.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény alapvetően a tanköteles - vagyis 16 éves - korig jár, ahogyan a családi pótlék is. Ugyanakkor a családi adókedvezmény húsz éves korig is járhat, ha a gyermek addig tanulói jogviszonyban marad. Ekkor abban a tanévben jár utoljára a családi adókedvezmény, amikor a gyermek betölti a huszadik életévét. Ilyen lehet, amikor a gyermek továbbtanul. Például szakképzést végez, egyetemre vagy főiskolára megy.

2022 előtt csak házastársak esetén igényelhette mindkét szülő a családi adókedvezményt. A 2022-es évben ez változott és a családi adókedvezményt immáron már az élettársi kapcsolatban élő párok esetén is kérheti mindkét szülő.

A bérkalkulátorban kiválaszthatja hány gyermek után fogja Ön igénybe venni a családi adókedvezményt, ha a többi gyermek után házastársa, élettársa igényli az adókedvezményt.

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezmény igénybevételének legfontosabb feltétele, hogy az első házassága legyen Önnek vagy partnerének. Tehát legalább az egyik házastársnak ez legyen az első házassága. Amennyiben ez igaz Önre, a bruttó nettó kalkulátor "Első házasok kedvezménye" mezőben egyszerűen válassza az igent.

Az igénybevétel további feltétele, hogy a házasságkötést követő első hónaptól számolva még nem telt el 24 hónap (2 év), ugyanis a jogosultság a házasságkötést követő első hónaptól él és maximum a 24. hónappal bezárólag vehető igénybe.
Például, ha 2023 január 5-én köttetett a házasság, akkor 2023 februárjában lehet először igénybe venni az első házasok kedvezményét és 2025 január lesz az utolsó hónap, amikor még igénybe lehet azt venni.

Az első házasok kedvezményét igényelhetik a házastársak megosztva, de igényelheti a teljes kedvezményt csak az egyik fél is, ez a saját döntésükön múlik.

Amennyiben jelenleg igénybe veszi a 25 év alattiak SZJA kedvezményét, úgy a friss házasok kedvezményét a 25. életéve betöltése után tudja igényelni. Tehát ebben a kivételes esetben a jogosultság nem házasságkötést követő első hónaptól él, hanem az azt követő hónaptól, amelyben betöltötte 25. életévét.

Ha ki is választotta a kalkulátorban mindkét lehetőséget a bérkalkulátor csak a 25 év alattiak SZJA kedvezményét fogja figyelembe venni.

25 év alattiak SZJA mentessége

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be. A kedvezmény abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben a fiatal betölti a 25. életévét.

A szabályozás nem jelent korlátlan alanyi adómentességet, hanem csak azt jelenti, hogy a 25. életévét be nem töltött magánszemély egyes, a törvényben megnevezett, az összevont adóalapba tartozó, munkavégzéssel szerzett jövedelmeit meghatározott értékhatárig adóalap-csökkentő kedvezményként veheti figyelembe.

A 25 év alattiak SZJA mentesség 2023-ban havi bruttó 499 952 forint összegű összevont adóalapba tartozó jövedelemig vehető igénybe, ami nettó 74 993 forint adómegtakarítást jelent. Így éves szinten maximum bruttó 5 999 424 forint jövedelem alapján nettó 899 916 forinttal kevesebb adót kell megfizetnie a 25 év alatti fiatalnak.

Abban az esetben, ha Önt megilleti a négy vagy többgyermekes édesanyák SZJA mentessége, úgy a 25 év alattiak SZJA mentességét már nem tudja igénybe venni. Ha be is jelölte a kalkulátorban mindkét lehetőséget a bérkalkulátor csak a négy vagy többgyermekes édesanyák SZJA mentességét fogja figyelembe venni.

30 év alatti anyák SZJA mentessége

Azon anyák élhetnek a 30 év alatti anyák SZJA mentességével a 2023-as évben, akiknek gyermeke 2023 január 1-jén vagy ezt követően született, valamint azon anyák, akiknek 2023 január 1-jén vagy ezt követően vált véglegessé az örökbefogadást engedélyező határozat. Ha Ön közéjük tartozik, a bruttó nettó kalkulátor "30 év alatti anyák SZJA kedveménye" mezőjében válassza az igent.

Ebből látható, hogy azon anyák, akik ugyan még nem múltak el 30 évesek, de gyermekük 2023 január 1-e előtt született, vagy az örökbefogádást engedélyező határozat 2023 január 1-e előtt vált véglegessé, sajnos nem vehetik igénybe a 30 év alatti anyák SZJA mentességét

Ugyanakkor ha újabb gyermek születik vagy újabb gyermek örökbefogadása történik 2023 január 1-jén vagy ezt követően, és az anya még nem múlt el 30 éves, akkor ezen gyermeke után igényelheti a 30 év alatti anyák SZJA mentességét.

Hasonlóan a 25 év alattiak SZJA mentességéhez, a 30 év alatti anyák SZJA mentessége sem jelent teljes adómentességet, hanem csak azt jelenti, hogy a 30 év alatti anyák egyes, a törvényben megnevezett, az összevont adóalapba tartozó, munkavégzéssel szerzett jövedelmeit meghatározott értékhatárig adóalap-csökkentő kedvezményként veheti figyelembe.

Az szja mentesség 2023-ban a 30 év alatti anyák számára is havi bruttó 499 952 forint összegű összevont adóalapba tartozó jövedelemig vehető igénybe, ami nettó 74 993 forint adómegtakarítást jelent. Így éves szinten maximum bruttó 5 999 424 forint jövedelem alapján nettó 899 916 forinttal kevesebb adót kell megfizetnie a 30 év alatti anyának.

Abban az esetben, ha Önt megilleti a négy vagy többgyermekes édesanyák SZJA mentessége, úgy a 30 év alatti anyák SZJA mentességét már nem tudja igénybe venni. Ha be is jelölte a kalkulátorban mindkét lehetőséget a bérkalkulátor 2023-ban csak a négy vagy többgyermekes édesanyák SZJA mentességét fogja figyelembe venni.

Amennyiben Ön a 25 év alattiak SZJA kedvezményére és a 30 év alatti anyák SZJA kedvezményére is igen választ adott a bérkalkulátor 2023-as eredeményében csak a 30 év alatti anyák SZJA kedvezményében fogja látni az Önt megillető adókedvezményt, mivel a két SZJA kedvezmény nem adható össze.