Munka ismeretek

Euro árfolyam (EUR HUF) - Euro Forint grafikon, MNB árfolyam

EUR HUF árfolyam folyamatosan frissülő adatokkal, grafikonos ábrázolással

Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, de ezidáig az euró bevezetése nem történt meg. Emiatt is van jelentősége és emiatt is kísérik sokan figyelemmel az euro árfolyam alakulását. A legtöbben a nyaralásra készülve szembesülünk az euro átváltással és annak árfolyamával, míg mások a tőzsdei kereskedések miatt figyelik az árfolyam mozgását.

Euro Forint árfolyam valós időben

Az itt látható euro árfolyam az aktuális tőzsdei árfolyam, a vételi vagy eladási ár ettől eltérhet attól függően, hogy melyik szolgáltatónál, kereskedőnél történik a vétel vagy eladás. Alapul vehető akkor is az euro forint árfolyam, amikor átváltani szeretnénk egyikből a másikba.

Hétvégén - mivel ilyenkor nincs kereskedés - az euró árfolyam nem változik, valamint az esti / éjjeli órákban általában csak minimális mozgás látható.
Tőzsdei ticker (kijelzési módja): EURHUF

EUR HUF árfolyam grafikonja

Az alábbi EUR HUF árfolyam grafikonon alapértelmezetten a napi záró árfolyamok láthatók. Az euro árfolyam megtekinthető perces, fél órás és órás bontásban is, valamint a bal sarokban lévő mezőben a lefele mutató nyílra kattintva további időbeli bontás is kiválasztható.

A grafikonon görgetve (egér görgővel, vagy touchpad-en) tovább változtatható a megjelenített idősáv, vagy telefonon ujjunkkal kicsinyíthetjük és nagyíthatjuk.

Deviza keresztárfolyamok

Az alábbi táblázatban a számunkra legfőbb árfolyamok keresztjei találhatók, melyből egyszerűen kiolvashatók a népszerű deviza párok mindkét irányú árfolyamai.

Az első oszlop és első sor tartalmazza a magyar forint árait. Az első oszlopban látható mennyi forintba kerülnek az egyes devizák. Az első sorból pedig kiolvasható, hogy mennyi euróba, dollárba, svájci frankba, angol fontba vagy japán jenbe kerül egy forint.

Így a táblázatban egyszerűen, egymás mellett áttekinthető, hogy mennyi forintba kerül egy euró vagy mennyi forintba kerül egy dollár, vagy svájci frank, valamint a további megjelenített devizák is.

Magyar Nemzeti Bank - MNB - euro árfolyam

Az MNB által közölt és naponta frissített hivatalos euro árfolyam, azok számára lehet fontos információ, akik adóköteles jövedelmet szereznek euró pénznemben. Ilyen esetben az adóalap megállapításához az MNB euro árfolyam alapul vétele szükséges, ugyanis ezen az árfolyamon kell forintra átszámolni a kapott összeget.

Az MNB minden nap megállapítja az aznapi hivatalos euro árfolyamot és közzé is teszi azt hivatalos oldalán. Ez alól kivétel a hétvégi és munkaszüneti napok, ilyenkor az euro forint árfolyam nem frissül, ahogy a többi deviza árfolyama sem.

Az egyszerűség és könnyebb elérhetőség kedvéért itt az oldalon is folyamatosan frissítésre kerül az aktuális napi árfolyam:

1 EUR = Forint

Euró árfolyam frissülésének dátuma:

Euro általános információk

Az Európai Unió, és az Euro bevezetése Magyarországon

Az Európai Unió (röviden: EU) 1993. november 1-ével jött létre, hivatalos fizetőeszköze az euro, melyet 2002-ben vezettek be készpénzként. Magyarország 2004. május 1-e óta tagja az Európai Uniónak, amit a 2003. április 12-ei népszavazás eredménye alapozott meg. Az Európai Unió országainak többsége már lecserélte saját fizetőeszközét és az EU közös valutája - hivatalos pénzneme - az euró lett a fizetőeszközük. Ezen országok az euróövezet - eurózóna - tagjai.

Magyarország még nem csatlakozott az eurózónához, habár már többször felmerült ennek a lehetősége, de a tervezett időpontok folyamatosan távolodtak. Jelenleg belátható időn belül nem valószínű az euró magyarországi bevezetése.

Az euró magyarországi bevezetésének első, 2001-ben kitűzött dátuma 2007. január 1-e volt. Ezt követően 2003-ban 2008-ra tolták át ezt, majd 2004-ben tovább tolódott 2009-re. 2005-től kezdve már spekulációk indultak arra vonatkozóan, hogy az euró bevezetése akár 2013-2014-ig is eltolódhat. 2010 januárjában egy sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott Bajnai Gordon, hogy négy éven belül megtörténhet az euró bevezetése, tehát 2014 volt a következő céldátum. Ez egyesek szerint megvalósíthatónak is tűnt.

2010 májusában kormányváltás történt, az új kormány már 2015-re tette a következő céldátumot, de 2015-ben már úgy nyilatkoztak a képviselők, hogy 2020 reálisabb lenne, miközben egyre érezhetőbbé vált, hogy az aktuális kormánynak jelenleg nem áll érdekében az euró bevezetése Magyarországon.

Az Európai Unió és a schengeni övezet

Mivel a legtöbb tagországban már az euro a hivatalos pénznem, így ezen országokban a lakosoknak, ide utazóknak már az átváltással sem kell foglalkozniuk, így megspórolható a pénzváltás költsége is.

Magyarország 2007. december 21-e óta tagja a schengeni övezetnek is. A schengeni térséghez tartoznak az Európai Unió tagországai, valamint még pár ország is, melyek jelenleg nem tartoznak az Európai Unióhoz. Ezen országok között eltörölték az útlevél ellenőrzéseket, így szabadabb az átjárás ezen országok között, de további előnyei is vannak, mivel a schengeni övezet országainak állampolgárai szabadon utazhatnak az övezet országai között, szabadon tanulhatnak, dolgozhatnak, élhetnek és akár nyugdíjba is vonulhatnak bármelyik tagországban.

Az euro árfolyam hatásai

Az 1988-as év végétől egészen a 2008-as év végéig aránylag stabilan - kis eltérésekkel - mozogott az EUR HUF árfolyam, azóta sajnos egy folyamatosan emelkedő pályán van a forint gyengülésének köszönhetően. A legutóbbi negatív rekordot 2022. október 13-én érte el, amikor az EUR HUF árfolyam rövid ideig a 434 forintos szinten járt.

Mégis hogyan és miért befolyásolja életünket az euro emelkedő ára? Hogy mennyibe kerül egy euro? Nos, Magyarország nagyon nagy mértékben importra szorul, azaz külföldről szerez be - vásárol - termékeket. Ilyenek a legalapvetőbb élelmiszerek is (búza, kukorica, liszt, ...), az energia - áram -, de a fűtéshez szükséges gáz is, és ugyanide tartozik az üzemanyag, a ruhák, a kozmetikai termékek, a tisztítószerek is és még sorolhatnánk.

Igaz, az alapvető élelmiszereket itthon is megtermeljük, de az közel sem elég az egész lakosságnak, ahogy igaz ez az áramra is, így jelentős mennyiségű importra van szükség. Ezért is olyan fájó, amikor azt látjuk, hogy egyre több forint egy euro, mivel így a leghétköznapibb termékek ára is egyre csak emelkedik a gyengülő forint által. Emiatt is lehet, hogy egyre többen követik az EUR HUF árfolyam mozgását. Tehát mindebből látható, hogy az euro forint árfolyam mozgása nagy mértékben tudja befolyásolni mindennapi életünket.